Pilot

[:us]

Pilot:

The pilot of the B-17 was the “aircraft commander.” Typically, he was a 21 year old, newly introduced to military life, as was the rest of the crew. He had just graduated from flight training school with little flight time and no experience. His job was to physically fly the airplane. He was assisted in doing this by the co-pilot assigned to the crew. Both pilots were expected to know the operational characteristics of the B-17 and the functioning of all its systems.

The pilot was also charged with ensuring that the training syllabus set up for the crew was accomplished and that each member of the crew received the training required.

The pilot was responsible for the individual operation of each and every flight the crew conducted, whether in the training phase or on combat missions. The course of action taken in any emergency was his decision to make. If time permitted, it was made with input from the pertinent crew members. In many instances the urgency of the situation did not permit such input until after the fact.

The combat crew of a B-17, or any other multiple crew aircraft, developed a rapport and a camaraderie; the tone of which was set, to a large degree, by the crew’s pilot.

Gaik, Leonard J

1st LT

 

Pilot

 

  • All 21 missions with crew # 30 Gaik

 

 

KIA 14-02-1945

[:nl]

Pilot:

De piloot van een B-17 was de gezagvoerder, “aircraft commander”. Doorgaans was hij een 21 jarige jongeman, nieuw binnen de militaire wereld, net zoals de rest van de crew. Hij was net afgestudeerd van de pilotenopleidingsschool van de USAAF met slechts weinig vlieguren en geen ervaring. Zijn taak bestond in het daadwerkelijk laten vliegen van het toestel. Hij werd hierbij geassisteerd door de co-piloot die aan de crew werd toegewezen. Beide piloten werden geacht op de hoogte te zijn van alle ins en outs van de B-17 en het functioneren van alle systemen. De piloot was tevens verantwoordelijk voor het organiseren van de trainingsuren van de gezamelijke crew en het zorgdragen voor de benodigde specifieke training voor elk individueel crewlid.

De piloot was verantwoordelijk voor elke individuele handeling van crewleden zowel in de trainingsmissies als tijdens de daadwerkelijke gevechtsmissies. In noodsituaties moest hij de noodzakelijke beslissingen nemen; indien de tijd het toeliet was inbreng van de vaste bemanningsleden toegestaan. Meestal was er geen tijd voor overleg en nam hij op dat moment de beslissing; achteraf was er wel ruimte voor inbreng tijdens het nabespreken van de genomen beslissing.

The bemanning van een B-17, of welke andere uit meerdere personen bestaande bemanning, ontwikkelde een sfeer en kameraadschap welke in grote mate werd bepaald door de piloot.

Gaik, Leonard J

1st LT

 

Pilot

 

  • Alle 21 missies met crew # 30 Gaik

 

 

KIA 14-02-1945