Biography John S Hemstreet

[:nl]Algemene informatie:

John Shepard Hemstreet                   John S Hemstreet

 Geboren : 13-04-1920 Scotia,NY

 Vader: James S Hemstreet

 Moeder: Grace M Hemstreet-Marrer

 Gestorven (KIA):  Dinsdag, 17 oktober 1944, in nabijheid van Breberen (noordelijk van  Aken), Duitsland

 Woonplaats: Scotia,Schenectady County,New York

 Geslacht: man

 Ras en burgerschap: blank, burger

 Status: ongehuwd

 Opleiding: 4 jaar High School (met diploma)

 Religie: P

 Lengte: ca. 173 cm

 Gewicht: ca. 66 kilo

 Begraven: Netherlands American Cemetery

 Locatie: Margraten, Nederland

 Vak: G                                                                          

 Rij: 17

 Graf: 21

 Service # 12035042

 In dienst getreden vanuit: Albany, New York, 12-12-1941

 Rang:  Private

 Legereenheid:       Army  

                               HeadquartersBattery      

                               111th Field Artillery Battalion, 29th Infantry Division

                               KIA 17 oktober 1944 in nabijheid van Breberen (noordelijk van  Aken),   

                               Duitsland

Onderscheidingen:  Purple Heart

 Biografie:

 “Hemstreet” is de Amerikaanse verandering van de Nederlandse familienaam “Heemstraat”, “Van Heemstraaten”; deze familie emigreerde vanuit Nederland naar Amerika rond 1644 (eerste geregistreerde naam van deze familie was Takel Dirkse Van Heemstraat, in de buurt van Albany, New York). Volgens stamboominformatie die ik ontving van Karl C Lemmerman uit Anchorage, Alaska stamt John’s familie af van een zekere Catherine, geboren in 1824.

 In de omgeving van Schenectady County wonen en leven nog veel families waarvan de voorvaderen geëmigreerd zijn uit Nederland. Dit gebied was ooit een Nederlandse regio. Diverse Nederlandse organisaties zijn momenteel nog terug te vinden in deze regio.

De Hemstreet Familie:

Vader: James Shepherd Hemstreet, geboren 7 april,1891  in Gloversville, New York

                                                          Gestorven…….

 Moeder: Grace Hemstreet- Marrer, geboren 18 februari,1887  in Bridgeport, Connecticut

                                                          Gestorven ……

 Kinderen:

  • Mary Janet Hemstreet, geboren 7 oktober, 1916 (getrouwd: Mary Janet Kent-Hemstreet; echtgenoot Robert Spencer Kent overleden); gestorven 25 november 2012
  • James A Hemstreet, geboren 22 juli, 1918 / gestorven: 4 januari, 2011
  • John S. Hemstreet, geboren 13 april, 1920 / gestorven/KIA: 17 oktober, 1944

Ze woonden ten tijde van de uitbraak van WW II op 7 James Street, Scotia, New York

John, sister Janet and James John, Janet, James                                

 John, father James S and James AJohn, vader James S, James A

John, mother Grace and JamesJohn, moeder Grace, James                 

John is geboren met de naam Jack S Hemstreet. Een bemoeizuchtige High school docent nam hem apart en vertelde hem “Jack is geen officiële of Christelijke naam. Als je wilt slagen in het leven zul je jouw naam moeten veranderen in ‘John’. “ Op dat moment zijn ze samen naar het stadhuis gegaan en hebben de voornaam officieel veranderd van Jack naar “John S Hemstreet”. Er ging enige tijd voorbij voordat John’s ouders en broer James hoorden van deze naamsverandering. John’s ouders waren het er over eens dat indien John gelukkiger was met deze nieuwe naam zij het ook goed vonden. Daarom kennen we hem officieel als John S Hemstreet, maar spreekt de familie nog steeds over “Jack”.

John and James John, James

John was een levendige, ondeugende jongen en een echt buitenmens. Hij had rood haar, blauwe ogen en was erg temperamentvol. Hij genoot van mensen om zich heen en koos zijn vrienden zonder te kijken naar ras, religie of sociale status. Dat had weer als gevolg dat hij bij iedereen geliefd was, van politieagent en brandweerman tot docenten en lokale geestelijken, …..

Dat wil zeggen iedereen behalve de lokale bullebak, welke door John een blauw oog kreeg toegediend , zowaar met één hand op zijn rug gebonden! 

Als kleine jongen was John lid van the scouting. Zijn scoutinggroep was de eerste in de Verenigde Staten.

Tijdens zijn kinderjaren was hij erg ziek door een hardnekkige amandelontsteking en miste hij een belangrijk deel van zijn eerste schooljaren, waardoor hij flink achterop geraakte. Dat was een van de redenen waarom hij niet van school hield. Na zijn afstuderen van High School ging hij werken bij General Electric Company als een bediener van machines.

Als een werkende volwassene bleef John ook de vriendelijke en gulle mens. Bijvoorbeeld… hij had een vriend wiens jongere broer erg ziek was; de familie kon de medische behandeling voor dat jongetje niet betalen. John nam de jongen mee naar de dokter en betaalde voor de noodzakelijke medische behandeling en medicamenten, zodat het jongetje kon genezen.

Vader en moeder waren beiden geregistreerde verpleegkundigen; John’s zus Janet was ook verpleegkundige. John studeerde af aan de High School. John werkte samen met broer James A. en vader James S. voor General Electric Company in Schenectady; John bediende hier machines. Hij bediende hier een Lathe, een machine die onderdelen maakte voor elektrische turbines (grote elektro motoren). Vader James S. werkte voor General Electric Co als verpleegkundige. Hij had de leiding over de verpleegkundigen in de G.E. Employee Clinic, welke hij mee hielp opbouwen.

Broer James A. werkte voor G.E. Co. als een werktuigbouwkundig ingenieur, in eerste instantie werkzaam in de lichte en middelzware motorenafdeling.

Na het einde van WW II keerde James A terug naar G.E.CO; toen ging hij aan de slag in de luchtvaartdivisie – ontwikkeling van wapensystemen voor vliegtuigen. Zowel James S als James A. gingen met pensioen bij G.E.Co. nadat ze er elk minstens 40 jaar hadden gewerkt.

Kort nadat John voor Generel Electric ging werken brak de oorlog in Europa uit. John had een groot vaderlands gevoel en was erg bezorgd en ongerust over de gevolgen van Hitlers plannen voor zowel Europa als Amerika.

Het US Draft Board riep John op voor de keuring. Aan het einde van de keuring kreeg hij van de arts te horen dat hij goedgekeurd was, “1-A”, en dat hij de benodigde papieren voor zijn oproep binnenkort zou ontvangen. John vertelde de keuringsarts – “Nee, ik laat me niet oproepen!” Vervolgens verliet hij het gebouw, ging naar het US Army Recruting Office en meldde zich vervolgens als vrijwilliger. John koos voor vrijwillige dienst aan de Verenigde Staten, liever dan opgeroepen te worden!!

Dit gebeurde precies 5 dagen na de Japanse aanval op Pearl Harbor op Hawaii, dus op 12 december 1941. Bij vrijwillige aanmelding had je nog enige keuzemogelijkheid voor een bepaalde eenheid.

Terwijl John in Engeland gestationeerd was voor de training in aanloop naar de grote invasie ontmoette hij een Schotse jongedame en kreeg hier een relatie mee. Zij diende in de British Armed Services en overleefde de oorlog. Nadat John sneuvelde heeft de familie nog een tijdje contact gehad met deze Schotse, maar dat verwaterde en uiteindelijk na de oorlog was er geen contact meer. Ze zal zelf haar eigen leven ook wel weer opgepakt hebben, aldus de Hemstreet familie.     

John and JamesJohn, James, eind zomer, 1943

Nadat John zich vrijwillig gemeld had voor actieve dienst hebben James A en John elkaar nog slechts enkele keren gezien. De foto toont beide broers tijdens hun laatste ontmoeting achter het ouderlijk huis in Scotia, New York. Beiden zaten in de US Army, maar allebei in een andere eenheid. Na deze dag hebben ze elkaar nooit meer gezien.

James heeft de regio in Duitsland waar John gesneuveld is en zijn graf in Margraten, Nederland nog bezocht na het einde van de oorlog; dit was vlak voordat hij terug naar huis vloog. Ik betwijfel echter of James in Breberen is geweest, want hij sprak zelf over Aken, Duitsland. Breberen ligt toch heel wat kilometers noordelijker.

Ongeveer 10 tot 15 jaar na het einde van de oorlog kreeg James te horen dat het kerkhof en het graf verplaatst zouden worden. Hier is een miscommunicatie geweest, want in die tijd was er sprake van een reorganisatie binnen het kerkhof, ongeveer 11.000 tot 12.000 Amerikaanse lichamen werden opgegraven en terug naar huis gevlogen. De overgebleven lichamen moesten binnen het kerkhof een nieuwe plaats krijgen. Deze reorganisatie en verfraaiing heeft uiteindelijk geduurd tot 1960, toen het kerkhof officieel weer geopend werd onder de naam American Cemetery and Memorial, Margraten, Netherlands.

James wist niet anders dan dat John’s graf geruimd was, tot 13 juni 2007 toen hij een telefoontje ontving van John D’Anieri van de Schenectady County Historical Society; D’Anieri informeerde James over het feit dat Louis Hensgens uit Nederland het graf van zijn broer John had geadopteerd. Net een maand na het ontvangen van het adoptiedocument werd John’s familie al gelokaliseerd; dit was het resultaat van de vele e-mails en brieven naar allerlei organisaties, gemeentehuizen, TV- en radiostations, Historieverenigingen, enzovoorts….

De Schenectady County Historical Society, aanvankelijk in de persoon van John D’Anieri en later ook diverse andere vrijwilligers, heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. John D’Anieri gaf me de adresgegevens van James door, maar ik durfde niet zomaar contact op te nemen vanwege enerzijds de taalbarriere, maar anderzijds ook vanwege het feit dat ik ze niet wilde overvallen met een misschien moeilijke herinnering. John D’Anieri heeft toen op mijn verzoek eerst geïnformeerd of dit de juiste familie was.

James bleek inderdaad de broer te zijn van John Hemstreet; James werd overladen door emoties na het telefoongesprek met D’Anieri.

Volgens de laatste infomatie die James had was het graf van John niet meer in Margraten. James had bovendien nooit meer gesproken over de oorlogsjaren binnen zijn familie en kennissenkring. En dan blijkt er zoveel jaren na het einde van de oorlog toch nog een graf van zijn overleden broer te bestaan en is het eigenlijk nooit weggeweest. Volgens zijn dochter Mary was James zeer verheugd, maar tegelijkertijd ook zeer bedroefd. Bedroefd omdat zijn familie de laatste brief van de Army helemaal verkeerd begrepen had en ze dus de gelegenheid tot nu toe gemist hebben om het graf van hun geliefde John alsnog te bezoeken. Blij te horen dat iemand nog steeds aandacht heeft voor John en zijn graf onderhoudt. Dat onderhouden is meer figuurlijk, namelijk door het in leven houden van het verhaal. Sinds 13 juni 2007 heb ik contact met de familie via brieven, e-mail en telefoon; het hoogtepunt was het bezoek aan de familie in zomer 2011.

Jammergenoeg overleed James A op 4 januari 2011, net nadat ik, samen met mijn vrouw, de plannen om hen te bezoeken had bekend gemaakt. We hebben wel dochter Mary bezocht in Vestal, New York.

John had een speciale band met zijn neef en beste vriend Richard “Dick” Gibbons. Zij waren als 2 broers en deden heel veel samen. Dick vertelde me dat John altijd voor hem zorgde; John was iets ouder. Als ze bijvoorbeeld op stap gingen om te dansen zorgde John er voor dat Dick ook een meisje vond. Ze hadden samen veel lol, echte levensgenieters.

Tijdens John’s training in Engeland hadden ze contact via de  (gratis) briefwisseling van V-Mail. Dick heeft al deze brieven nog steeds bewaard! In de zomer van 2011 toen ik bij Dick en zijn familie te gast was ontving ik aan het einde van het verblijf kopieën van deze brieven. Al lezende voel je gewoon de verandering van emotie en stemming bij John vòòr en ná D-Day. Vòòr D-Day maakte hij Dick gek om zo snel mogelijk naar Engeland te komen, want het was er zo gezellig na de trainingen. “Ik heb al een mooi meisje voor je gevonden!”, schreef John in een van zijn brieven. Na zijn landing in Normandië, Frankrijk op Omaha Beach tijdens D-Day werd de inhoud van zijn brieven serieuzer en somberder van toon zoals jullie je wel kunnen voorstellen.

Na ons contact van 13 juni 2007 gebruikten broer James en zijn dochter Mary in hun eerste brief de volgende mooie woorden:

“Wat een buitengewone, veelzeggende reis maakte John S Hemstreet gedurende zijn leven en dood. Hij groeide op in de Verenigde Staten, zich bewust van zijn Nederlandse afkomst; vocht voor zijn vaderland Amerika in WW II in Europa; verdedigde allen die ook vochten voor vrede en tegen Hitler; stierf uiteindelijk als een oorlogsslachtoffer en is begraven in het thuisland van zijn voorvaderen: Nederland, alwaar zijn graf nu respectvol wordt verzorgd door dhr. Louis Hensgens”.

De Schenectady County Historical Society publiceerde in de nieuwsbrief van November-December 2007 een artikel over mijn zoektocht en onderzoek betreffende John Hemstreet en zijn familie.

Er werd ook een groot artikel geplaatst in de lokale krant, The daily Gazet, eind 2007.

Op 25 november 2012 overleef zus Mary Janet Kent Hemstreet op 96-jarige leeftijd. Tijdens ons verblijf in Amerika in de zomer van 2011 was het helaas niet mogelijk om haar te bezoeken. Mary Hemstreet, dochter van broer James, heeft me op de hoogte gebracht van het overlijden van haar tante Mary Janet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[:us]Personal information:

John Shepard Hemstreet                   John S Hemstreet

Birth date : 13-04-1920 Scotia, NY

Father: James S. Hemstreet

Mother: Grace M. Hemstreet-Marrer

Death date (KIA):  Tuesday, 17 October 1944, vicinity of Breberen (north of Aachen), Germany

Hometown: Scotia, Schenectady County, New York

Gender: male

Race and citizenship: white, citizen

Marial status: single, without dependents

Education: 4 years of High School (completed)

Religion: P

Height: 68 (5 feet, 8 inches tall)

Weight: 146 pounds

Burried at: Netherlands American Cemetery

Location: Margraten, Netherlands

Plot: G                                                                          

Row: 17

Grave: 21

Service # 12035042

Entered service from: Albany, New York, 12-12-1941

Rank:  Private

Branch of service: Army  

                              Headquarters Battery      

                              111th Field Artillery Battalion, 29th Infantry Division

                              KIA 17 October 1944 Vic of Breberen (north of Aachen), Germany

Awards:  Purple Heart

Biography:

“Hemstreet” is the Americanized form of the Dutch “Heemstraat”, “Van Heemstraaten”; this family did emigrate from the Netherlands to America around 1644 (first name of this family name was Takel Dirkse Van Heemstraat, in the vicinity of Albany, New York). According information I received from Karl C Lemmerman of Anchorage, Alaska John’s family is related to a certain Catherine, born in 1824.

In the area of  Schenectady County still live a lot of families of which their family emigrated from the Netherlands. Several Dutch organizations are still active in that region.

The Hemstreet Family:

Father: James Shepherd Hemstreet, born April 7,1891  in Gloversville, New York / died ….

Mother: Grace Hemstreet- Marrer, born February 18,1887  in Bridgeport, Connecticut / died ….

Children:

  • Mary Janet Hemstreet, born October 7, 1916 (married: Mary Janet Kent-Hemstreet; husband: the late Robert Spencer Kent); died: November 25, 2012
  • James A. Hemstreet, born July 22, 1918 / died: January 4, 2011
  • John S. Hemstreet, born April 13, 1920 / died: October 17, 1944

Their address at the begin of WW II was 7 James Street, Scotia, New York

John, sister Janet and JamesJohn, Janet, James                                

John, father James S and James AJohn, father James, James

John, mother Grace and JamesJohn, mother Grace, James                 

John was born with the legal name of Jack S. Hemstreet. A meddling high school teacher took him aside and told him – “Jack is not a legal or Christian name. If you want to succeed in life, you should change your name to ‘John’.” At which point, the teacher took Jack to the local office of records and had his name legally changed to “John S. Hemstreet”. Time passed before John’s parents or brother James heard of this. John’s parents felt that if John was pleased with the name change that it would stand. Therefore we know him as “John”, but the family still calls him “Jack”.

John and James   John, James

 John was a lively, mischievous, and out-going child with red hair, blue eyes, and a temperament to match. He enjoyed people and chose his friends without regard to race, religion, or social status. In return, he was liked by everyone from policemen and firemen to schoolteachers and local clergy…

That is everyone but the town bully to whom John gave a black eye with one hand tied behind his back!

As a young boy, John joined the Cub Scouts. His Cub Scout Troop was the first Cub Scout Troop in the United States.

During John’s early years, he was ill with tonsillitis and misses a significant amount of school time, causing him to fall behind. Therefore, he did not really enjoy school. After graduating from high school, he went to work for the General Electric Company as a machinist.

As a working adult, John continued to be a kind and generous person.

For example… he had a friend whose younger brother was ill, and the family would not medical help for the child. John took the boy to the doctor and paid for the necessary medical care to heal him.

Father and mother both were registered nurses;  John’s sister Janet was also a nurse. John graduated from High School. John worked together with brother James and father James S. at General Electric Company in Schenectady. John was a machinist, a machine operator. He operated a lathe, making parts for electric turbines (large electric motors). Father James S. worked for General Electric Co as a registered nurse. He supervised the nurses in the G.E.Employee Clinic, which he helped to establish.

Brother James A. worked for G.E.Co as a mechanical engineer, employed initially in the light and medium motor department.

After World War II, James A returned to G.E.Co; that time he worked in the aeronautic division – aircraft armament systems. Both James S. and James A. retired from G.E.Co.  after each had worked there for at least 40 years.

A short while after John began to work for General Electric, World War II broke out in Europe. John had a sincere love of country and was concerned by the effect that Adolf Hitler could have on both the United States and Europe. The U.S. Draft Board called John for his physical. Upon completion of the physical, he was told by the doctor that he passed, was classified as “1-A”, and would receive induction papers. John told the doctor – “No, I won’t be inducted!” Then he walked out, went down to the U.S. Army Recruiting Office and promptly enlisted. John opted to voluntarily serve the United States, rather than be drafted!!

This was just 5 days after the Japanese attack on Pearl Harbor, December 12, 1941.

While John was stationed in England, he met and became engaged to a Scottish girl, serving in the British Armed Services. The Hemstreet family lost contact with her after John’s death. 

John and JamesJohn, James, late Summer, 1943

James, and John only saw each other twice after John enlisted. The photo was taken the last time they were together (at their parent’s home in Scotia, New York). Both were in the U.S. Army in Europe but were in different outfits.

James did visit the site of John’s death in Germany, as well as the grave site in Margraten, Holland. About 10-15 years after the war was over, James was told that the cemetery may be moved. There was no further word until June 13, 2007, when James received a phone call from John D’Anieri of the Schenectady County Historical Society, informing him that Louis Hensgens of Holland had adopted the grave. Just a month after the receiving of the adoption documents John’s family was found after sending e-mails to various organizations: TV and radio stations, City Departments, Historical Societies, etcetera. The Schenectady County Historical Society, at first   John D’Anieri and later  other volunteers of this fine organization  were a tremendous help. John telephoned  James Hemstreet and James was overwhelmed with emotion.

According to the latest information from the fifties, John’s grave was no longer at  the Cemetery. James didn’t speak much  about the War and John’s death to his family. And now after so many years it seemed that John has always had a gravesite at the Cemetery in Margraten. James’ daughter Mary told me that James was very happy and sad at the same time. Sad because his family misunderstood the last letter from the Army in the Fifties and missed the opportunity to visit John’s grave in all  of these years. He was happy to hear that someone still takes care of John and keeps his memory a life. Since June 13, 2007, I have had contact with the family by e-mail, telephone. The highlight was the visit with the family in the summer 2011. Unfortunately,  James died on January 4, 2011, just after we planned the visit to the family.

John had a special bound with his cousin and closest friend Richard “Dick” Gibbons. They were bound like brothers and did a lot of things together. Dick told me John always took care of  him; for instance when they went out for a dance John always searched for a girl for Dick. They had a lot of fun. During his training in England, John had contact with Dick via V-mail; Dick still has all these letters from John. In the summer 2011 I received copies of these letters during our stay at Dick’s home. You can feel the change of emotion in the letters before and after D-Day. Before D-Day John encouraged Dick to move on and hurry up to come over to England; “I have found a beautiful girl for you!” John wrote in one of his letters. After his landing in Normandy, France on D-Day the letters became more serious as you can imagine.

James and daughter Mary used the following beautiful words in their first letter after June 13, 2007:

“What a significant journey Pvt. John S. Hemstreet took in life and death. He grew up in the U.S., knowing his Dutch heritage; fought for his country in WW II, while stationed in Europe; defended those who also fought for / and sought freedom from Hitler; ultimately died as a casualty of war; and is buried in the homeland of his ancestors: Holland, where his grave is now respectfully cared for by Mr. Louis Hensgens.”

The Schenectady County  Historical Society published an article about my search for information concerning John Hemstreet and his family in their newsletter of November-December 2007.

Also an large article was published in the local newspaper, The Daily Gazet, end of 2007.

On November 25, 2012 John’s sister Mary Janet Kent Hemstreet died at the age of 96. During our stay in the USA in Summer 2011 we didnt had the opportunity to visit Mary Janet. Mary Hemstreet, daughter of John’s brother James, gave me the message of the death of her aunt Mary Janet. 

 

Comments Closed